Blog

Jak na patent, ochrannou známku, průmyslový vzor?

26.11.2015 | Eva Schneiderová

Světoborný vynález. Díra na trhu. Skvělý zlepšovák! Každého z nás to jednou „napadlo“. Ale jak na to? Otázka jednoduchá! Odpověď ještě jednodušší. Konečně je zde užitečná pomůcka, kde najdeme všechny odpovědi all in one.

Představujeme Vám luxusní a vševědoucí stránky Metropolitní univerzity, kde na každou otázku existuje odpověď.

Můžu patentovat kolo? Můžu mít ochrannou známku „Pívo“ na piva? Už má někdo užitný vzor (a co to vůbec je) na láhev Coca Coly? A co šum moře, vůně lesa, moje báseň, můj beat, můj post, či YouTube video?

Pokud Vás cokoliv z výše uvedeného zajímá, trápí a rádi byste se dozvěděli víc, jste tu správně.

Odborníci na slovo vzatí, i my, úřadoví referenti, Vás seznámíme se vším, co víme a umíme. Někteří z nás jsou fundovaní vzdělanci a jiní humorní výřečníci. Rádi dostáváme zapeklité otázky a každý oříšek je pro nás výzvou.

Tento projekt je o tom, Vás všechny seznámit s krásou duševního vlastnictví.

Žádný nápad není neuskutečnitelný, chce to jen uchopit za správný konec. Vyhrát si s ním, vyladit ho. A hlavně se nebát.

Níže je uvedená ukázková komunikace mezi přihlašovatelem Tomem (Ty) a odborníkem na slovo vzatým (Já):

Tom: Mám tady vymazlené zlepšovátko na můj telefon. Je to super úchytka, aby mi neustále nevypadával ze zadní kapsy.

Já: No prosím, moc gratuluji. Sem s tím, koukneme na to. Co jméno?

Tom: Všechno mám- jméno, design a zlepšení.

Já: Super, tak mi to popiš.

Tom: Je to vlastně obal, který jsem použil ze starého telefonu, přidělal klipsnu – kolíček na prádlo, nabarvil načerno a nasprejoval svojí značku „Design by Thomas“.

Já: Aha, tak to tě asi zklamu. A hned ti řeknu proč. Aby sis mohl svůj vynález nechat úspěšně patentovat, musí být hlavně nový. Jenže ty jsi použil už určitě chráněný design jiného výrobce a přidělal na něj kolíček na prádlo, jehož prvotním úkolem je něco přidržovat. To, dle mého názoru, nemá moc šanci na úspěch. Skutečnost, že jsi celý zlepšovák obarvil načerno, v tom nehraje roli. Nicméně s tím jménem by se daly dělat divy.

Tom: Jako například?

Já. No, když to trošku vytuníš a vyhraješ si s tím logem, např. dáš ho do unikátního fontu, barevně odlišíš a celkově zajímavě zkomponuješ, bude to super známka. A až přijdeš s lepším vynálezem, hned to můžeš umístit. Co ty na to?

Tom: Super, díky za nápady! Jdu do toho.

Toto je jedna z věcí jak si představujeme, že stránka bude fungovat, jak bude komunikovat se zájemci o informace a šířit povědomí o duševním vlastnictví. Takže na ní koukněte, nebudete litovat!!

 

Eva Schneiderová, 25. 11. 2015, Praha

Komentáře

Článek nemá žádné komentáře. Napište první komentář právě vy!

Napište svůj komentář

*nebude zveřejněn
Email není validní.
 
Odeslat

Kontakty

E-mail: pv@mup.cz

Sledujte nás na Facebooku